Pentru pacienti

1. Este necesară o programare în prealabil pentru radiografie dentară sau pentru computer tomograf 3D CBCT?

Nu aveţi nevoie de programare, ne puteţi vizita oricând în timpul programului de lucru:

Luni - Vineri: 09:00 - 20:00
Sâmbata: 09:00 - 15:00.

2. În cît timp sunt gata rezultatele?

Rezultatele examinarilor radiologice se elibereaza pe loc. Fie printate pe film medical, inscripţionate pe CD, transmise prin email sau NOU stocate pe o platforma online, myVIZIODENT, de unde oricând puteţi vizualiza şi descărca investigaţiile efectuate in cadrul centrului de imagistică şi radiodiagnostic dentar VIZIODENT.

In funcţie de tipul investigaţiei timpul de procesare variază:

  • pentru radiografiile dentare intraorale si extraorale timpul de procesare este de 5min.
  • pentru tomografiile dentare timpul de procesare variaza de la 20 până la 45min.
  • pentru fotografiile de diagnostic timpul de efectuare este de 10-15min.
3. Cât mă costă investigaţiile radiologice?

Click aici pentru vizualizarea serviciilor şi a listei de preţuri.

4. Care este doza de radiaţii la care sunt expus în timpul scanării pentru o investigaţie radiologică digitală (radiografii dentare, tomografii dentare 3D CBCT) ?

Corpul uman este expus in permanenţă la radiaţii, fie că acestea sunt atmosferice, terestre sau provin de la sursele artificiale care ne inconjoară (televizor, monitor, computer, electrocasnice sau telefon mobil).

Pentru a aprecia nivelul de radiaţii la care sunteţi expus la efectuarea unei investigaţii radiologice vă prezentăm o lista comparativă de procedee şi dozele emise cu valori aproximative:

  • Fond natural de radiaţii / an (pentru comparaţie) ~ 3,6 mSv
  • Radiografie pe film convenţional ~ 0,0095 mSv
  • Radiografie dentară digitală ~ 0,0032 mSv
  • Radiografie panoramică digitală (OPG) ~ 0,0047-0,0145 mSv
  • Radiografie cefalometrică – Teleradiografie ~ 0,015 mSv
  • Tomografie CBCT 3D (tomografie cu fascicul conic) ~ 0,025-0,06 mSv
  • CT Medical – convenţional cu fascicul liniar (pentru comparaţie) ~ 0,025-0,06 mSv
  • Zbor avion Bucureşti – New York (pentru comparaţie) ~ 0,094 mSv
  • Doza / an periculoasa – sub această valoare nu se observă prejudicii clinice ~ 250
  • Doza / an considerată letală ~ 7000
5. De ce specialistul radiolog părăseşte încăperea în timpul expunerii?

În momentul efectuarii investigaţiei radiologice, în cabinetul de expunere se degajă o cantitate de radiaţii, foarte mică. Aceasta mică cantitate cumulându-se de-a lungul timpului poate avea efecte nocive, din această cauză radiologul se protejează în spatele unei uşi de plumb.

6. Se pot efectua radiografii sau tomografii dentare în perioada de sarcină sau alaptare?

Radiografiile dentare şi tomografiile dentare 3D CBCT nu prezintă un risc major deoarece radiaţiile emise sunt foarte mici şi focalizate pe zona de interes din aria dento-maxilo-faciala. Pentru a se evita reflexia razelor spre zonele de risc (sâni, abdomen, ovare), toţi pacienţii centrului de imagistică şi radiodiagnostic dentar VIZIODENT sunt protejaţi de un şorţ special din plumb. Cu toate acestea, specialiştii VIZIODENT recomandă ca expunerea la radiaţii a pacientelor însarcinate să fie evitată în special în primul trimestru de sarcină şi să se efectueze doar după consultarea medicului curant ginecolog.

7. Investigaţiile radiologice sunt disponibile şi persoanelor cu dizabilitaţi.

Da, la VIZIODENT echipamentele de ultimă generaţie permit efectuarea investigaţiilor radiologice şi persoanelor cu dizabilitaţi. Centrul de radiologie dentară este amplasat la parter cu acces facil pentru persoanele cu dizabilitaţi.

8. Copii pot efectua radiografii sau tomografii dentare 3D CBCT?

Se recomandă în cazul copiilor examinarea periodică de către un medic stomatolog specialist înca de la o vârstă fragedă, pentru a monitoriza dezvoltarea dentiţiei acestora, iar efectuarea investigaţiilor radiologice ar trebui sa se facă numai la indicaţiile medicului stomatolog.

9. Care este diferenţa dintre computerul tomograf 3D şi restul investigaţiilor radiologice?

Investigaţiile radiologice pot fi de mai multe tipuri 2D (intraorale şi extraorale) prezintă doar localizarea dinţilor dumneavoastră şi înalţimea osului aleveolar dar nu oferă informaţii privind grosimea sau forma osului alveolar. Tomografia dentara prezintă informaţii preţioase şi anume osul asa cum este in realitate şi oferă imagini tri-dimensionale, axiale, sagitale si panoramice ale arcadei dentare. Aceste imagini tridimensionale permit medicului dentist să vizualize, să măsoare şi să planifice cu acurateţe viitorul plan de trament, excluzând multiple riscuri.

10. De ce am nevoie de investigaţii radiologice? Care sunt avantajele ?

In urma investigatiilor radiologice medicul stomatolog poate avea o vedere mai amănunţită asupra stării generale a dentiţiei dumneavoastră. Prezenţa sau absenţa dinţilor, dinţi incluşi, carii interdentare care nu pot fi observate cu ochiul liber, starea parodontală a dinţilor, dezvoltarea dentiţiei mixte la copii ş.a.

Computer tomografia dentară 3D ajută medicul stomatolog să localizeze exact structuri anatomice, forma şi marimea arcadelor dentare în plan sagital axial şi panoramic şi după caz zona cea mai potrivită pentru inserarea unui implant dentar. Durata de timp a intervenţiilor se vor reduce şi vor reduce eventualele complicaţii din timpul intervenţiilor.

11. Cum ajung la VIZIODENT-Centrul Civic?

  • 2 staţii RATBV în imediata apropiere : HIDRO A şi CAMERA DE COMERT.
  • Vizualizaţi harta
  • Centrul de radiologie este situat la parterul clădirii cu primaria nouă, în vecinatate: Sergiana Center, Social PUB.

SPECIALISTII VIZIODENT VA STAU LA DISPOZITIE